06 October, 2009

Den første gæring er fini

 
Posted by Picasa

De nye vine er så godt som gæret færdig. Kun indholdet i en enkelt af cuveriets store ståltanke får stadig målt sin densitet. Altså indholdet af restsukker. Når det nærmer sig 0, er også denne sidste omgang most gæret færdig til stille vin.

Det er gået hurtigt i år, hvilket hænger sammen med de usædvanlige temperaturer. Det har været varmt, og det er stadig varmt i Champagne.

Under vinhøsten for få uger siden begyndte vi onsdag - den 16. september helt præcist - med 14 grader om morgenen, og det er altså ikke normalen. Tværtimod plejer vi at ligge et par streger under de 10, hvilket er en kølig start, så man mærker tydeligt forskellen. Helt præcist har september måned været en grad varmere end normalt, oplyser landbrugsstatistikken AGRESTE. Endnu har jeg ikke - på vej mod midten af oktober - pakket short og sandaler væk.

Folk snakker om, hvordan de slet ikke ved, hvilket tøj de skal tage på: Kølige morgenener afløst af ligefrem lumre eftermiddage. På den anden side: Her snakker folk enormt meget om vejret - som vist alle andre steder - og ingen ved tilsyneladende, hvad de skal tage på nogensinde, når vinter afløser sommer.

Men i år er temperaturerne stadig overraskende varme, og teknikere, der laver statistik på bl.a. vejr, sammenligner år 2009 med hedebølgeåret 2003, selvom 2009 aldrig nåede hedebølgeklassifikation. En periode i august var dog ligeså varm som i 2003, og speedede vinstokkene så meget op, at vinhøsten nåede at rykke en uge tidligere frem end normalt.

"De er sure," sagde flere gæster godt nok om vores vindruer, men her er kvalitetsfaktoren ikke, om druerne er gode at spise, men om de har det ønskede indhold af frugtsukker og -syre.

Så meget om vejr og varme blot for at sige, at disse usædvanligt milde september- og oktobertemperaturer også har sendt gæringshastighederne godt i vejret i hvert fald på kooperativet, hvor den første alkoholiske gæring er gået hurtigere end normalt.

Forude venter en stribe andre processer, herunder malolaktisk gæring af flere af vinene. Vinenes duft og smag udvikler sig videre gennem efteråret. Først efter nytår er de så stabile, at vi begynder at smage seriøst på dem en af gangen for at beslutte de nye sammensætninger eller assemblages.

No comments: