28 November, 2009

Sukkerkrukken justeres

Næsten alle champagner indeholder sukker. Også de tørre brut'er.

Det drejer sig om en smule sukker, som vinmageren tilsætter, for eksempel opløst i lidt stille vin af samme type, når flasken er blevet degorgeret. Altså når den har fået skudt resterne af de døde gærceller ud.

Om et godt års tid kommer der nye sukkergrænser:

Brut nature = Mindre end 3 gram/liter
Extra brut = Mellem 0 og 6 gram/liter
Brut = Under 12 gram/liter
Extra dry = Mellem 12 og 17 gram/liter
Sec = Mellem 17 og 32 gram/liter
Démi-sec = Mellem 32 og 50 gram/liter
Doux = Over 50 gram/liter

En champagne i sødmegraden brut kan i dag indeholde op til 15 gram sukker per liter. Vores modeller ligger normalt et sted mellem 8 og 9,5 gram per liter.

Nogle priser champagne helt uden sukker. Andre vil have svært ved at drikke dem, knastørre som de er. Ofte værdsætter vinmagerne selv dem til gengæld højest sådan.

No comments: