24 October, 2011

Jordbor

 
Posted by Picasa
 
Posted by Picasa
Belles Feuilles-parcellen med tilhørende jordprøve. 11. Oktober, 2011.

Vi har tidligere tjekket jorden i de to Pinot Meunier-parceller i Loisy-en-Brie.

Dette efterår er turen kommet til vores ældste parcel, Les Crochettes, der er plantet i begyndelsen af 1960'erne, og Belles Feuilles, der er lidt yngre.

Her er prøverne, som selvfølgelig er gravet op i alle verdenshjørner, foroven og forneden samt henover midten.

Måske kan afstanden mellem de to parceller i fugleflugt lige akkurat snige sig op på en kilometers penge.

Hvad bemærker den opmærksomme læser med hang til jord? Eller lyder det bedre med terroir?

 
Posted by Picasa
 
Posted by Picasa
Les Crochettes-parcellen med tilhørende jordprøve. 11. Oktober, 2011.

Personligt er jeg lige glad.

Men jeg synes, det er interessant nok, at de to jordprøver er ret forskellige.

Belles Feuilles' jord består af større sammenhængende klumper, hvorimod Les Crochettes jord er mere smuldret. Jorden er ganske enkelt ikke den samme, og det er da heller ikke nyt for os. Crochettes jord indeholder mere organisk materiale end den anden.

Du ser simpelthen forskellen på ler og kridt og så lerjord blandet med sand. Såkaldt limon.

Når vi kender den mere præcise sammensætning, kan vi tilføre gødning mere præcist.

Vi har i øvrigt en ny smart maskine til arbejdet.

 
Posted by Picasa
 
Posted by Picasa
Den kører på rugbrød, og en sjælden gang havregryn, og det er skam ellers ikke så almindeligt på de her kanter.

2 comments:

Farmer said...

Nederste billede ligner mest en dansk jordtype.
Der er tydeligvis mere kalk i øverste, som vel er den bedte jord til vinen?

Nederste jordtype kunne jeg godt dyrke hvede i :-)

Sol said...

Hej Farmer,

Der er nu også kalk i den parcel, der har leveret den nederste jordprøve. Men det varierer, hvor det mere faste lag begynder. Da vinrødderne er mange meter lange, kan de sagtens drage den nytte, de skal, af også et dybereliggende lag. Det skal bare være der. Vinstokkene i Champagne er som udgangspunkt plantet, hvor der er kalk, og derfor har vi en mosaik af parceller, hvor nogle er beplantet med vinstokke og andre med traditionelle afgrøder som hvede, majs, raps og lignende.

Mange hilsener
Solveig